Deelauto start ook in Grou!

Is de tweede auto voor ons echt noodzakelijk? Hoe vaak gebruiken we onze auto eigenlijk? Wil ik een eigen auto hebben om zo nu en dan bij iemand op bezoek te gaan?

Op donderdag 7 december 2023 is er een informatie avond over Deelauto in Grou, door Grou2030 georganiseerd samen met Buurtbestuurders.  Deze avond is een mooie gelegenheid om te verkennen of een deelauto een goed alternatief is voor jou.

  • Vergaderruimte: Kringloop Grou, Muldyk 3.
  • Aanvangstijd: 20.00 uur en inloop vanaf 19.45 uur

 

Waarom een auto delen?

In Grou staan ruim 3000 auto’s. Gemiddeld staat een auto ca 95% van de tijd stil. Dat is heel erg veel en de auto’s nemen heel veel plaats in. Plek die je ook anders zou kunnen en willen gebruiken. Daarnaast is voor het maken van elke auto natuurlijk een berg grondstoffen gebruikt. Als we auto’s in de toekomst gaan delen met elkaar, levert dat dus voordelen op in de openbare ruimte en in het minder gebruik van grondstoffen.

Duur?

Een auto hébben is duur; een auto gebruiken veel minder. Vaak vergeten mensen de onzichtbare kosten van wegenbelasting en verzekering, omdat dit automatisch wordt afgeschreven. Of van jaarlijks onderhoud en de afschrijving door simpele veroudering van de auto. De kilometerprijs van een deelauto lijkt dan misschien aan de hoge kant, maar als je alle kosten van je eigendom zou meetellen, blijkt het tegendeel.

Hoe werkt het?

De opzet van Buurtbestuurder is als volgt. Als tien huishoudens of personen voor een vast bedrag per maand een abonnement nemen, komt er een elektrische deelauto. Deze wordt geplaatst op een geschikte plek in Grou. Bij gebruik van de auto komt daar een vergoeding per kilometer bij. Het abonnement en de kilometers worden online geregeld en bijgehouden via een app.  Dit aantrekkelijke alternatief voor een eigen auto spaart de portemonnee en het milieu.

Dit deelauto project van onder andere Energie van Ons heeft voor de provincie Friesland de naam Buurtbestuurders. Lees meer op  www.buurtbestuurders.nl  Energie Van Ons zal op de avond informatie geven over hoe het werkt en ervaringen vertellen uit andere dorpen, zoals Akkrum/Nes en Heeg.

Laat even weten via info@grou2030.nl  als je wilt komen.