CIRCULAIR

Grousters delen, lenen en ruilen hun spullen, zoals vervoermiddelen, gereedschappen, instrumenten en machines en zorgen samen voor onderhoud, hergebruik en/of recycling ervan. Ze gebruiken alleen materialen die aan het eind van hun levenscyclus weer een nieuw leven kunnen krijgen. Afval van de een is grondstof voor de ander. Ze ruilen niet alleen spullen maar ook diensten met elkaar.

Het leren denken in kringlopen is essentieel. Uiteindelijk willen we toe naar een volledig circulaire economie: afval bestaat niet omdat spullen en materialen steeds weer hergebruikt worden. Fryslân loopt hierin voorop met de doelstelling om de meest circulaire regio van Europa te worden. Met de ondernemers uit Grou zouden we dan ook graag willen kijken naar hun afvalstromen en wie gebruik kan maken van afval van de één als grondstof voor de ander.
Voor onze inwoners denken we aan deelauto’s of aan het starten van een leenwinkel waar spullen kunnen worden ingebracht en weer worden gebruikt/geleend. Dit kan misschien ook via een online platform. Het lenen en ruilen van spullen en diensten kan daarbij ook zorgen voor meer verbinding tussen de Grousters.

Met lokaal geld kunnen inwoners en ondernemers samen een bijdrage leveren aan meer binding en een sterkere dorpseconomie. De Fryske Euro is een nieuwe munt die via rondgaande, lokale bestedingen het geld langer in de regio houdt.