CIRCULAIR

Grousters delen, lenen en ruilen hun spullen, zoals vervoermiddelen, gereedschappen, instrumenten en machines en zorgen samen voor onderhoud, hergebruik en/of recycling ervan. Ze gebruiken alleen materialen die aan het eind van hun levenscyclus weer een nieuw leven kunnen krijgen. Afval van de een is grondstof voor de ander. Ze ruilen niet alleen spullen maar ook diensten met elkaar.

Het delen, lenen en ruilen van spullen en zorgen voor reparatie of hergebruik zorgt voor minder afval en gaat verspilling van grondstoffen tegen. We zouden als gemeenschap bij de aanschaf van spullen beter kunnen letten op herbruikbaarheid van het materiaal. Ook willen we toewerken naar een gemeenschap waar het besef overheerst dat afval voor de één dient als grondstof voor een ander.

Voor de uitwerking van dit droombeeld kun je denken aan deelauto’s of aan het starten van een leenwinkel (of misschien een online platform) waar spullen kunnen worden ingebracht en weer worden gebruikt/geleend. Met de ondernemers zouden we graag willen kijken naar hun afvalstromen en wie gebruik kan maken van afval van de één als grondstof voor de ander.