In actie voor ‘Skjin Wetter’

Op 14 oktober steken we met zo veel mogelijk mensen in Grou de handen uit de mouwen voor Skjin Wetter. Doe ook mee, jouw hulp is hard nodig!

 7-14 oktober is het de week van Skjin Wetter. Dan ruimen honderden vrijwilligers zwerfafval op, dat in en rond het water ligt.  Skjin Wetter is een initiatief van de FMF, Wetterskip Fryslân en negen Friese gemeenten. In Grou hebben Grou2030 en Supaway de actie opgestart om op 14 oktober zoveel mogelijk meters oever en water afvalvrij te maken. Zie hieronder hoe je je kan aanmelden.

Deze editie van Skjin Wetter staat in het teken van ‘Afval als grondstof’, want afval zou niet mogen bestaan!  Jaarlijks belandt er toch 50 miljoen kilo zwerfafval op straat in Nederland, dat zijn ongeveer tienduizend vuilniswagens vol. Als afval goed terecht komt kan er steeds meer afval gerecycled worden en komt het terug in de kringloop. Tijdens Skjin Wetter wordt ervoor gezorgd dat zwerfafval terecht komt in de afvalscheiding. In 2050 wil Nederland helemaal circulair zijn. Dit betekent dat iedere kilo afval wordt gerecycled tot een nieuw product.

In de gemeente Leeuwarden doen de volgende organisaties mee aan de actie: MDT, Duikvereniging Leeuwarden, OSG Piter Jelles de Brêge Praktijkonderwijs, CSG Comenius Zamenhof Praktijkschool, Scouting bij Nacht Doorman,  SUP Skool Leeuwarden, SUP Loods Leeuwarden, CSG Comenius Mariënburg, Scouting de Esdoorn, Waterscouts Duco van Martena, SUP Away, Rondvaart Praamverhuur Leeuwarden, Partij voor de Dieren en de Lionsclub Leeuwarden.

In Grou starten we om 14 uur op het strandje bij MB Zeilcentrum Grou. We maken het water schoon via sup of sloep en het land lopend of op de fiets. We gaan 1,5 uur aan de slag en om 15.30 uur zien we elkaar weer op het strandje en daar wacht dan koffie, thee, limonade en wat lekkers. Dan kunnen we meteen al het afval bij elkaar leggen en zien hoeveel we hebben opgehaald!

De actie is voor jong en oud, iedereen mag mee doen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd! Voor grijpers, vuilniszakken, hesjes en zwemvesten wordt gezorgd. Als je op het water wil schoonmaken kan dat met je eigen vaartuig of je kan via Supaway een sup reserveren. Vergeet je niet aan te melden dan weten we hoeveel mensen er komen.

Wat: Actie Skjin Wetter op 14 oktober

Waar: 14 uur verzamelen op het strandje bij MB Zeilcentrum Grou

Voor wie: jong en oud, iedereen kan mee doen

Meenemen: sup, boot of fiets; voor opruimmateriaal wordt gezorgd

Aanmelden: