Gemeente gaat meer natuurlijk maaien in Grou

Gemeente Leeuwarden

De gemeente maait vanaf juni een aantal wegbermen en grasvelden in Grou minder vaak of anders. Met deze nieuwe aanpak wil de gemeente de diversiteit van flora en fauna stimuleren.

Samen met Grou2030 heeft de gemeente bepaald welke stukken gras in het dorp natuurlijk gemaaid gaan worden. Hiervoor wordt het afgemaaide gras weggehaald, waardoor kruiden en bloemen de kans krijgen om te groeien en bloeien. Gemiddeld duurt het drie jaar voordat de resultaten helemaal zichtbaar zijn.

Voorheen werden bermen en grasvelden in de gemeente 28 keer per jaar gemaaid. Hierdoor zag het gras er weliswaar strak uit, maar ontstond er weinig variatie in planten en bloemen die zo belangrijk zijn voor insecten. Met het nieuwe maaibeheer is meer oog voor de natuur, insecten en biodiversiteit. Insecten zoals bijen en hommels hebben het de laatste jaren steeds moeilijker omdat minder bloemen en nectar aanwezig zijn om te bestuiven. De effecten en ontwikkelingen van het nieuwe maaibeheer worden nauwlettend door de gemeente gemonitord.

Wanneer de bermen en grasvelden in bloei staan worden sommige gemaaid. Dat wordt gedaan om de bloemen een tweede bloeiperiode te geven. Voordat de bloemen zaad zetten worden ze gemaaid. Hierdoor worden ze gestimuleerd om nogmaals te bloeien. Op andere plekken wordt juist later gemaaid zodat variatie ontstaat en op verschillende plekken in de gemeente nog wat staat te bloeien.

Op de maaikaart, die hier te vinden is, is met gekleurde markeringen te zien waar en hoe er binnen Grou gemaaid wordt. Voetbal-, speel- en recreatieveldjes vallen buiten het natuurlijke maaibeheer.