Tweede editie voedselmarkt ‘Lekker Lokaal!’ geslaagd

Na het overweldigende succes van vorige jaar vond op zondag 25 september de 2e editie van de voedselmarkt ‘Lekker Lokaal!’ plaats in Grou. De voedselmarkt werd georganiseerd door de werkgroep voedsel met als doel om lokale producenten en consumenten dichterbij elkaar te brengen. Ook dit jaar wisten de vele bezoekers de markt, op het erf van de biologische melkveehouderij Bouma, weer te vinden!

De weergoden waren Grou goedgezind. Ondanks de dreigende, donkere wolkenvelden bleef het droog en veelal zonnig. Meer dan 400 enthousiaste bezoekers konden genieten van een gemêleerd aanbod aan kraampjes en activiteiten. Van ‘Groen van het seizoen’ tot de inspirerende boeken van Madelon Oostwoud. Eendenkorfvlechter Bouwe de Groot gaf weer acte de presence en natuurlijk mocht ook ‘Heer van Zuijlen’ niet ontbreken. De vers gerooide aardappelen van buurman ‘Yn’e sinne farm’ werden door deze kok omgetoverd tot chips en frietjes. Dit vond zowel bij de kinderen als bij de volwassenen gretig aftrek. Op een zitje gemaakt van strobalen kon men even heerlijk uitrusten. In koffie en thee werd voorzien door Reinder en Jeltje.

Menig bezoeker brak zijn hoofd over de vragen van Sabine over weetjes van bijen, waarbij met de antwoorden een woord gevormd kon worden. De kinderen konden aan de slag met een insectenhotel bouwen. Met haar creativiteit maakte ze weer veel indruk. Ook de workshop mozzarella maken was er weer. Anne en Lenie lieten zien, voelen en proeven hoe verse melk van de boerderij in korte tijd omgevormd wordt tot een lekker vers kaasje. Ingrediënten en instructies om dit zelf thuis te doen zijn op internet te vinden. Oefening baart kunst.

Nieuw dit jaar waren onder andere de imker Rindert Talsma met Grouster honing en Tim Rea, die heerlijke sappen, jams en chutneys verkocht. De werkgroepen biodiversiteit en Bloeizone hadden een eigen kraam. Dit leverde interessante gesprekken op. Voor wie meer wilde weten over het biologisch boeren was een rondleiding op de boerderij mogelijk. Vol passie vertelde Sybrand over zijn bedrijf. Een aantal biologische boeren van de Feriening Biologyske Boeren Fryslân (FBBF) waren ook aanwezig om voorlichting over het biologische systeem te geven.

Eerder dit jaar kwam een droom van organisatielid Rene Meijer in vervulling. Na verwoede pogingen is het uiteindelijk gelukt om de Streekboer naar Grou te halen in de vorm van een unieke samenwerking met ‘Toffe Zaken’. Beide partijen stonden gezamenlijk op de markt.

Om 16.00 was de markt afgelopen. De bezoekers keerden met volle fietstassen huiswaarts en lieten de organisatie in volle tevredenheid achter. Van zowel bezoekers als standhouders kwamen lovende reacties. “Het was een fantastische dag!” aldus Anne Kieft namens de organisatie.