It Bûterfabryk en de Buorkerij winnen Vergroen-je-straat-wedstrijd

De uitslag van de wedstrijd is bekend. Het ontwerp van de bewoners van it Bûterfabryk en de Buorkerij wint de Vergroen-je-straat-wedstrijd.

Iedereen in Grou kon dit voorjaar bij Grou2030 een ontwerp voor de straat inleveren. In een groene omgeving is het prettiger en veiliger wonen voor mens en dier. Daarnaast helpt groen ook mee aan een betere waterberging van regenwater in de bodem, voedsel en schuilplaatsen voor dieren en schaduwplaatsen waar het in de zomer beter toeven is.

De initiatiefnemers van buurtvereniging de Dyk hebben voor hun twee straten een ontwerp gemaakt met de volgende wensen:

  • Veel bestrating vervangen door groenstroken.
  • Alle verharde parkeerplaatsen op de twee pleinen vervangen door groentegels. Groentegels zijn speciale tegels voor parkeerplaatsen. Ze bestaan uit een kunststof raamwerk waar gras doorheen kan groeien. Dit zorgt ervoor dat water niet naar het riool gaat, maar in de grond zakt. Daardoor is er minder snel kans op wateroverlast.
  • Meer heggen en bomen in de straten.
  • Bewoners gaan klimrozen langs hun gevels leiden.
  • De bedoeling is dat de straat een Monet-achtige uitstraling krijgt.

Het is een mooi initiatief van een straat die nu heel weinig groen heeft. De afdeling Klimaatadaptatie van de gemeente Leeuwarden heeft deze straten tot prijswinnaars gekozen en gaat in samenwerking met de afdeling Civiele Techniek kijken hoe en wanneer dit plan uitgevoerd kan gaan worden.

Wij feliciteren it Bûterfabryk en de Buorkerij met hun eerste prijs en kijken nu al uit naar de vergroening van deze straten die zowel dier als mens ten goede zal komen.