Gezocht: ‘burgemeester voor één dag’ -dd 26 mei-

“Wat zou jij als eerste aanpakken als je de Burgemeester was: wat wil je bereikt hebben bij het einde van je ambtstermijn in 2030?  Wat vind je belangrijk, hoe kom je daar en wat kom je tegen op je reis daar naartoe?”

Op Hemelvaartsdag komt niet alleen de Karavaan naar Grou. Maar ook Lijn 30, de actiebus van de Friese Milieufederatie. Deze Bus nei de Takomst wil samen met de inwoners de route uitstippelen naar een duurzame toekomst voor Fryslân. Bewoners wordt gevraagd om ‘Burgemeester voor 1 dag’ te zijn. Een Burgemeester met een visie op hoe Fryslân een duurzame toekomst. Een visie die wij graag horen! Al deze wensen, gedachten en ideeën werken we later uit om te komen tot het ‘Verdrag van de Karavaan’, een verdrag wat gedragen is door zoveel mogelijk organisaties die zich inzetten voor een duurzame toekomst en – nog belangrijker – door de inwoners zelf.

In Grou kunnen we al een aantal specifieke kwesties benoemen die de komende jaren zullen spelen.  Maar heb je zelf een thema waar je een duurzaam voorstel voor wilt doen, dan horen we dat ook graag. De Bus nei de Takomst staat tussen 14 en 16 uur op het plein tussen Parkstraat en Hoofdstraat. We ontvangen je graag aan onze stamtafel.

Hoe denk je als Burgemeester hierover?

  • Mobiliteit: Als we minder verkeersdrukte en blik in de straten willen, hoe komen wij zelf, onze gasten en onze spullen in 2030 dan bij ons woonhuis?
  • Wonen: hoe ziet het Halbertsmaterrein er in 2030 uit en wat voegt dit deel van het dorp dan toe aan Grou?
  • Energie: welke duurzame energiebron past het beste bij ons dorp? Op welke plekken in Grou en directe omgeving wordt in 2030 extra duurzame energie gewonnen?
  • Vitaliteit: wat kun je in 2030 allemaal doen in ons nieuwe multifunctioneel centrum? En waar heeft dit MFC een plek gekregen en hoe ziet het gebouw er uit?
  • Voedsel: Een gezamenlijk maaltijd van eigen bodem: hoe ziet die er in 2030 uit en waar koop je de ingrediënten?
  • Jeugd: Waar en hoe spelen de kinderen in 2030 buiten? En hoe wordt de strook langs de snelweg gebruikt: sportvelden, ijsbaan, skatecourt, scholen, Tiny forest, sporthal en meer?

In totaal nodigen wij voor deze dag 10 Burgemeesters uit om een plekje te bezetten aan onze duurzame tafel. Je bent dus in een unieke positie. Grijp jij deze kans? Je mag een pitch doen, je verhaal delen, het op papier zetten, uitbeelden, vertellen door geïnterviewd te worden, geef maar aan wat je graag wil. Klimaatgedeputeerde Ymkje Ypma is de gastvrouw.

Wil je meedoen, stuur dan een mail naar info@grou2030.nl, stel je zelf voor en geef aan over welke thema’s je het wilt hebben. Vragen? Bel met Marieke van der Hoek, Programmamanager FMF, 06-51850303 of met Enny van der Wiel, Grou2030, 06 52571720