Onthulling Informatiepanelen oeverland

De voorbereidingstijd was lang, maar nu staan ze er: twee kleurrijke informatiepanelen langs de wandelpromenade van Grou. Op het ene bord staat het proces van verlanding uitgelegd en op het andere welke planten hier van nature voorkomen.

Dick Jonker over het oeverland: “Ik boarte as jonkje hjir al, doe noch bûtenfjild. Mij net bewust fan de natuerwearde. No fyn ik it ûngriselik wichtich om minsken te fertellen én sjen te litten wat hjir allegear gebeurt en bloeit. Hooplik helpt it om meielkoar better te soargjen foar ús planeet.”

Het oeverland hier is een laatste voorbeeld van de verlanding, zoals die aan het westkant van grote meren plaatsvindt.  Laten we zuinig zijn op dit soort stukjes land, want het herbergt meer dan je als argeloze toerist of bewoner misschien denkt. Dat is de boodschap van Grou2030.

 

Wethouder Bert Wassink hielp mee met de onthulling van de borden. Hij vertelde bij deze handeling dat biodiversiteit ook de Gemeente Leeuwarden aan het hart gaat. “Als iedereen zijn stukje groen bijdraagt, komen we samen een heel eind.” Wassink lichtte ook het maaibeleid van de gemeente toe, waarbij de aanpak wel 16 keer verschillend kan zijn. Het oeverland mag maar één keer gemaaid worden; tussendoor slechts kleine plukken. Op die manier wordt de bloei van planten en het uitzaaien bevorderd én wordt rietgroei teruggedrongen.