De Baai is een stuk groener

Op 15 mei 2021 hebben 38 woningen in De Baai een geveltuin gekregen naar aanleiding van een actie van Grou2030. In de straten Skaverij, Skilerij, Tsjettelhûs en Boogstrjitte verdween wel 33 vierkante meter aan klinkers.

Gemeente Leeuwarden paste de bestrating aan en de bewoners hielpen bij het kruien van de tuinaarde.  Zaterdag 15 mei was het feest: de struiken en plantjes de grond in, koffie met gebak en spontane aanmeldingen voor het bestuur van de buurtvereniging. De wijk wordt met deze aanpassing een stuk groener en ook beter ingesteld op plensbuien of grote periodes van droogte en hitte. In Grou zijn een handvol plekken zichtbaar in de zogenaamde klimaatatlas waar regen of hitte slecht wordt verdragen. Daar wil de gemeente iets aan doen. De aanleg van de geveltuinen past daarom goed bij gemeente Leeuwarden, omdat het aansluit bij dit nieuwe klimaat-adaptief beleid. Ook helpt het bij de competitie “Tegelwippen”, een landelijke wedstrijd om zoveel mogelijk groen aan te brengen in stenige buurten.  Door deze actie werden in  Grou 363 tegels “gewipt.”