Duurzame tip 3: Subsidies voor vergroening rond je eigen huis

Ook in 2021 kunnen inwoners weer subsidie aanvragen bij de gemeente Leeuwarden. De gemeente doet dit om bewoners te ondersteunen die meehelpen om de gemeente groener, gezonder en klimaatbestendiger te maken.

Zo zijn er subsidies om slimmer met regenwater om te gaan. Voor de aanschaf van een regenton kunt u €25 krijgen. Er bestaan ook waterschuttingen. Deze schuttingen vangen het regenwater op, waardoor er niet te veel regen in één keer in de tuin komt, en bij droogte kunt u het water uit de schutting gebruiken om de tuin water te geven. Voor zo’n schutting kunt u maximaal €75 subsidie krijgen. Er is ook subsidie als u een groen dak wil aanleggen of een groen dak dat ook regenwater vasthoudt. Zo ook voor een regenwatergebruik installatie. Hiermee kunt u regenwater opvangen en dit gebruiken voor de wasmachine en toilet. Deze subsidie kan oplopen tot €2500. Er bestaan ook waterzuinige toiletten. Als u die aanschaft kunt u €200 subsidie krijgen.

Voor vergroening van uw tuin of muren kunt u ook subsidie krijgen. De gemeente geeft dit, omdat groene tuinen water opvangen in natte periodes en water afgeven tijdens droogte. Ook bindt het CO2 en fijnstof en geeft het verkoeling. Als u stenen of grint in uw tuin vervangt door gras of borders kunt u tot maximaal €125 krijgen. Als u uw buitenmuur laat begroeien met planten kunt u maximaal €300 krijgen.

Het aanvragen van de subsidies is vrij eenvoudig en staat duidelijk beschreven op de website van de gemeente. www.leeuwarden.nl/nl/subsidies/slim-omgaan-met-regenwater.

Mocht u overgaan tot het aanvragen van een subsidie, dan zouden we het leuk vinden als u dat ook door wil geven aan grou2030@gmail.com. Wij weten dan hoeveel mensen in Grou zich inzetten voor een beter klimaat.